Rasstandard

Bearded Collie

 

 

Hemland
England

 

 

Helhetsintryck
Bearded collien skall vara vaken (alert), livlig och aktiv samt äga självförtroende. Den ska ha den intelligenta arbetande hundens stabila temperament utan tecken på nervositet eller aggressivitet. En lång, rörlig hund. Kroppen längre än mankhöjden i proportion 5 till 4 mätt från bröstbensknappen till sittbensknölen. Tik kan vara något längre. Trots att hunden är kraftigt byggd får den inte vara för tung utan ska visa mycket luft under kroppen. Ett klart, forskande uttryck är typiskt för rasen.

Huvud
Huvudet ska vara i proportion till hundens storlek. Skallen ska vara bred, flat och kvadratisk. Avståndet mellan pannavsats och nackknöl ska vara lika med avståndet mellan öronansättningen.

Nospartiet ska vara kraftigt och längden lika med avståndet pannavsatsen(stopet) till nackknölen, vilket ger effekten av en hund med kraftigt nosparti och gott utrymme för hjärnan. Pannavsatsen ska vara lagom markerad. Nosspegeln ska vara stor och kvadratisk, i allmänhet svart men följer vanligtvis pälsfärgen hos blå och bruna hundar. Nosspegeln och läpparna ska vara enfärgade utan prickar eller fläckar. Läpparnas och ögonlocksrändernas pigment ska följa nosspegelns.

Ögon
Ögonen ska vara stora, sitta brett isär och får inte vara framträdande. Ögonens färg ska harmoniera med pälsfärgen. Uttrycket ska vara milt och tillgivet. Ögonbrynen ska spreta uppåt och framåt men inte vara så långa att de döljer ögonen.

Öron
Öronen ska vara medelstora och hängande. När hunden är uppmärksam lyftes öronen vid öronbasen i höjd med, men inte över skallen vilket tydligt ytterligare ökar huvudets bredd.

Bett
Saxbett men ett tångbett acceptabelt. Tänderna ska
vara stora och vita.

(kommentar: Bettet består inte enbart av tänder, utan också av käkarna som ska vara välutvecklade. Tandformeln skrives: 2*3142 överkäke / 3143 underkäke 42 tänder)

Hals
Halsen ska vara medellång och muskulös med lätt välvd nacke.

Bål
Ryggens längd ska huvudsakligen utgöras av bröstkorgens längd och inte av ländpartiet. Ryggen ska vara rak. Bröstkorgen ska vara djup med lätt välvda men inte rundade revben och ge ett gott utrymme för härta och lungor.

Extremiteter
Skulderbladen ska vara väl tillbakalagda. Skulderbladsvinkeln med överarmen ska vara 90°. Skulderbladen ska sitta så tätt att endast kotorna skiljer dem åt men ska slutta utåt för att tillåta den önskade välvningen av revbenen.

Frambenen ska vara raka och parallella, god benstomme och helt täckta med raggig päls. Mellanhanden ska vara flexibel utan att vara svag.

Bakbenen ska vara muskulösa med kraftiga underben, väl vinklade knän och lågt ansatt has. Hasen ska vara i rät vinkel mot underlaget och ligga strax bakom en vertikal linje från sittbensknölen, med andra ord en väl vinklad bakdel.

Tassar
Tassarna ska vara ovala med väl utvecklade trampdynor, väl välvda och samlade tår täckta med hår även mellan trampdynorna.

Svans
Svansen ska vara lågt ansatt utan knyck eller knorr och nå minst ner till hälbenet. Den ska bäras hängande och svansspetsen bildar en virvel men får sträckas ut då hunden rör sig fort. Svansen får aldrig bäras över ryggen. Den ska vara täckt av yvigt hår.

Rörelser
Det långa vägvinnande steget ska vara mjukt och flytande, väl täckande marken med ett minimum av ansträngning.

Hårrem
Pälsen ska bestå av mjuk, ullig, tät underull. Täckhåret ska vara strävt, kraftigt raggigt och inte ulligt eller lockigt. En lätt vågig päls är tillåten. Hårremmens längd och täthet ska vara tillräcklig för att utgöra en skyddande päls och förstora hundens konturer, men inte vara så kraftig att hundens naturliga linjer döljs.

Hunden får aldrig trimmas. Huvud och nosrygg ska vara sparsamt täckta med hår. Håret ska vara något längre på sidorna lagom för att täcka läpparna.

Från kinderna, underläppen och under hakan ska pälsen öka i längd mot bringan och forma det typiska skägget.

Färg
Skiffergrått, reddish fawn (röd till beige), svart, blått, alla nyanser grått, brun, sandfärg med eller utan vita tecken. Om vitt förekommer, ska det finnas endast på nospartiet, som bläs på huvudet, på svanstippen, bröst, ben och tassar. Om hunden har krage får inte det vita sträcka sig bakom skuldran.

Vitt får inte förekomma på bakbenens utsida ovanför hasen. Lätta tan-tecken är acceptabla på ögonbryn, insidan av öronen, på kinderna, under svansroten och på benen där det vita förenar sig med grundfärgen.

(kommentar: Bearded collie föds i färgerna svart, brun, blå eller sand. Avgörande för vilken färg valpen har är pigmentfärgen, ögonfärgen och pälsens färg vid födelsen. De färger som anges i standardn är de olika nyanser som pälsen kan anta hos en vuxen bearded collie, men det är alltså inte den vuxna pälsfärgen som avgör hundens färg, det är pigment och ögonfärg som avgör det.)

Mankhöjd
Idealmankhöjd för hanhund är 53-56 cm och för tik 51-53 cm.

Storleken ska inte vara avgörande om hunden i övrigt är av god kvalitet och har goda proportioner, men överdrivna avvikelser från ovan nämnda storlekar ska inte uppmuntras.

Fel
Varje avvikelse från rasbeskrivningen är fel och ska bedömas i förhållande till hundens övriga förtjänster, helhetsintryck och konstitution. Avvikelser otypiska för rasen och abnormiteter är diskvalificerande.

 

Kennel Nallebjörnen

Tommy & Katrin Danielsson, Lyckan 1, 921 91 LYCKSELE

tel: 0950 - 211 62

 

Copyright © 2005 Kennel Nallebjörnen.